Mocha sorbet med chili
Dessert

Chilimocha sorbet

Det er ikke til å stikke under en stol at jeg er en novise når det kommer til hjemmelaget is. Ismaskinen kom i hus for kun kort tid siden, og enhver produksjon en stund framover vil være ren eksperimentering fra min side.
Som med de fleste nyvinninger og oppdagelser så må det prøving og feiling til. Men i motsetning til mer seriøse forskere, bryr jeg meg lite om laboratorietesting, og går rett på menneskelige prøvekaniner. Siste (u)heldige ”kanin” i rekken var min far, da han ble invitert til middag, og grande finale var denne forlokkende chilimocha sorbeten til dessert. Den har en dyp og forførende smak av mørk sjokolade og sterk kaffe, med et HINT av chili. Ideelt sett… På den positive siden av brent hals og bedøvet tunge, så vet vi nå, min far og jeg, hvor mye chili som er for mye. Jeg vil påstå at det er verd å ofre noen smaksløker for saken, for når sjokolade, kaffe og chili kommer sammen i perfekt balanse, ja da er lykken komplett. I alle fall helt til desserten er spist opp, og man må lete etter ny, flyktig lykke ;-)

Mochasorbet med chili

Chilimocha sorbet (3 dl)

2 dl sterk kaffe, varm
30 ml (2 ss) sukker
15 ml (1 ss) kakaopulver
1 ml (1 krml) vaniljeekstrakt
0,5 ml salt
Bittelitt chilipulver (heller for lite, enn for mye…)
15 g 70 % sjokolade, revet
Chili og mynteblader til pynt

Lag kaffen som du pleier. Rør inn sukker, kakaopulver og vaniljeekstrakt til alt er oppløst. Tilsett litt salt og et bittelite dryss chilipulver. Rør godt igjen, og sett væsken til avkjøling i kjøleskapet (minst et par timer, gjerne lenger).

Rør revet sjokolade inn i den avkjølte kaffeblandingen. Hell så over i ismaskinen og kjør til sorbeten er klar. Hvor lang tid det tar avhenger av hva slags maskin du har. Når maskinen er ferdig er sorbeten klar til å spises, men den kan også settes i frysen 15-30 minutter for en litt fastere konsistens.

Sorbet uten ismaskin?

Hell kaffeblandingen i en frysesikker beholder, og sett den i frysen. Rør om gjevnlig (hver 30. minutt) mens sorbeten fryser til. Slik unngår du isnåler, og sorbeten får den rette konsistensen.

2 Comments

  1. Pappa:-§)

    Jeg bekrefter at det kan bli for mye chili, men hvis en tar det i to etapper og spiser isen så fort at chilien ikke får virke (den er tross alt kald!) og så kjenner på chilien etter på, så kan reparasjonen av brent tunge/hals tas i etterkant. Lykke til:-)

    • ENEstående Mat

      Godt du har en løsning :-) Eller man kan bare lage isen med mindre chili (anbefales)… ;-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.