Nærbilde av stabel med havreflarn
Bakst, Småkaker

Min barndoms havreflarn

Havreflarn er ikke akkurat det jeg vil kalle sexy julekaker. De er ganske tradisjonelle og trauste og lite spennende i formen: runde, tynne og monokrome. Men de er også gode barndomsninner. Som da jeg fikk være på kjøkkenet og bake julekaker på egenhånd for første gang. Jeg er sikker på at jeg lagde havreflarn nok til hele Kristiansand og omegn. Jeg klarte ikke stoppe. Det var jo så gøy!

En stabel med havreflarn

Jeg tror faktisk ikke jeg har bakt disse julekakene på 25 år, men det er som å sykle. Smaken er den samme gode – knasende sprø og karamellaktig. Og når duften av nystekte havreflarn fyller kjøkkenet mitt  – da er jeg plutselig 10 år gammel igjen :-)

Havreflarn (ca 40 stk.)

100 g smeltet smør
4 dl lettkokte havregryn
2 egg
3 dl sukker
2 ss hvetemel
1,5 ts bakepulver
En klype salt (kan sløyfes)

Sett ovenen på 175-180 grader. Smelt 100 g smør i en gryte og tilsett havregrynene. Rør godt om. Pisk egg og sukker til eggedosis. Rør inn hvetemel, bakepulver og en liten klype salt. Bland til slutt inn havregrynsblandingen.

Sett røren med teskje på bakepapir, 9 små “klatter” pr stekebrett. Kakene flyter ut under steking så det er viktig at de ikke står for tett. Stek midt i ovnen i 7 minutter. Kakene eser opp, for så å falle sammen når de nærmer seg ferdig stekt. Når de har flatet ut, og er lett brune i kantene, er havreflarnene ferdig stekt.

Havreflarn med bøy - lagt over kjevle

Flytt bakepapiret med de stekte kakene over på kjøkkenbenken. Bruk en stekespade eller lignende til å løfte kakene av når de har stivnet. For å forme kakene: løft kakene forsiktig fra bakepapiret før de har stivnet helt, og bøy over en kjevle, eller fold ned i en vid kopp/skål. Avkjøl på rist. Server sammen med god is, ta med til kaffepausen på jobb, eller pakk inn og gi som smakfull førjulsgave.

 

6 Comments

  1. Så fine tynne havreflarn du firster med :) God jul.

  2. Liv lnger Kvalheim

    Sikkert ikkje noko i vegen med kakene sjøl om dei ikkje er sexy, men å bruke ordet sexy i ein slik samanheng er vel å dra det ordet langt ut i periferien….

  3. karin raaen

    Kjempefin oppskrift :-) tusen takk:) de ble knallgode!!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.