Bakst, Kake

Urban skogsbærkake

Høsten står for døren og med det legger jeg merke til at folk trekker ut i naturen. Helt frivillig ikler de seg allværsjakker og tursko og drar med seg bærplukkere, soppkniver og lignende for å høste inn godsaker fra skog og mark. Jeg, derimot, foretrekker at markens grøde kommer til meg – ferdig vasket og renset for blader, jord, krypdyr og andre ulumskheter. Jeg behøver vel knapt å si at noen villmarkens datter, det er jeg altså ikke!

skogsbærkake

Denne friske og fargerike kaken kan lages på det meste av sesongens deilige bær: blåbær, bjørnebær, bringebær og rips. ”Fang” bærene selv, hvis du gidder, eller kjøp dem i butikken. Eller gjør som meg: stikk hodet ned i frysedisken og fisk opp en ferdigmiks. Det er vel så godt, og krever verken allværsjakke eller bærplukker.

Skogsbærkake (26 cmØ)

Bunn:
75 g mandler, malte
2 eggehviter, romtempererte
75 g sukker

Fyll:
300 g frossen skogsbærmiks
eller
100 g blåbær
100 g bringebær
50 g bjørnebær
25 g solbær
25 g rips

10 plater gelatin
3 dl kesam
200 g yoghurt naturell
125 g sukker

Sett ovnen på 175 grader. Mal mandlene. Pisk romtempererte eggehviter til stivt skum med kjøkkenmaskin eller håndmikser. Tilsett litt og litt sukker mens du pisker, slik at det blir en stiv og luftig marengs. Skjær marengsen forsiktig inn i mandlene. Sett fast et bakepapirark i bunnen på en springform (26cmØ) og fordel mandelmassen jevnt. Stek i ca 15 minutter til massen begynner å få farge. Avkjøl bunnen i springformen på rist.

to bilder av skogsbærkake

Tin bærene hvis de er frosne, og hell av overflødig bærsaft. Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter, til de er myke. Varm bærene i en kasserolle, og mos med blender, stavmikser eller stamper. Klem vannet ut av gelatinplatene før de løses opp i den varme bærmosen. Husk å røre godt. Bærene avkjøles litt mens kesam, yoghurt og sukker blandes godt sammen i en blandebolle. Hell bærmiksen forsiktig over i kesamblandingen under stadig omrøring.

Ha til slutt bær- og kesamblandingen over den avkjølte mandelbunnen og sett kaldt i minst 3 timer til fromasjen har stivnet. Den kan gjerne stå over natten. Pynt med friske bær og kanskje litt sitronmelisse.

TIPS 1: Jeg synes kaken ble litt “flat”, og tenker den med hell kan lages i springform på 24 eller 22 cm.

TIPS 2: Bakepapir i bunnen av springformen kan gjøre at det er enklere å skjære løs kaken. Men blir den stående en dag eller to, blir papiret “soggy”, og hensikten er borte.

Oppskriften fant jeg på melk.no

8 Comments

 1. Herlig å høre at det ikke bare er meg som trekker mot supermarkedet når markens grøde står på menyen!:)

 2. Hei :)
  Dette så veldig godt ut, men jeg lurte på en ting. Ble kaken veldig stiv? eller ble den sånn kremete? (i forhold til gelantinmengden)

  • ENEstående Mat

   Hei Martine!
   Kaken ble ganske stiv, ja. Ikke veldig kremete i det hele tatt. Men du kan sikkert eksperimentere med mindre gelatin.

 3. Hehe, var det jeg så for meg :) Er veldig opptatt av å bruke riktig mengde gelantin, har eksperimentert litt selv med panacotta:) Da følget jeg faktisk en oppskrift, men den ble kjempe stiv. Neste gang jeg lagde den brukte jeg halve gelantin mengden! Da ble den utrolig kremete og godt :)

 4. Har aldri smakt skogsbær i bakst før (ikke som jeg husker i hvertfall), men denne så kjempegod ut! Kanskje jeg må teste det ut, sikkert godt i muffins og :)

  • ENEstående Mat

   Skogsbær i muffins var en god ide:-)
   Ellers kan jeg anbefale kaka. Den er skikkelig frisk og god :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.