ENEstående Mat

Olivenoljeskolen

Det er liten tvil om at Kristiansand er en fin og trivelig by, men noen verdensmetropol er det definitivt ikke. Spesielt på matfronten føler jeg det er et stykke å gå, selv om noen ivrige sjeler står for små lyspunkter her og der. To slike sjeler er Anne og Rita, a.k.a. olivenpigane. Fra sin koselige butikk i KRS sentrum jobber de for å spre det glade budskap om olivenoljens fortreffelige egenskaper og utrolig gode smak. Så engasjerte er de faktisk at de inviterer til gratis olivenoljekurs, etter stengetid, for de som måtte ønske å vite mer.

Så i går kveld troppet jeg opp, forventningsfull med notatblokk i hånd, klar for å lukte, smake og berikes med kunnskap om olivenolje. Jeg, og de 8 andre på “oljeskolen”, ble ikke skuffet. “Pigane” disket opp med litt bruschetta og frisk frukt, pluss en hel masse smaksprøver. Skulle egentlig ønske Vinmonopolet var litt mer som denne olivenbutikken…

Hvordan gjenkjenne gode oljer?
Etter en liten innføring i olivenoljens historie, produksjon og helsemessige effekter fikk vi noen tips om hvordan gjenkjenne god olje i skogen av dårlige og løgnaktige “trær”.
1. Beholder. God olje selges på mørke glassflasker, eller metallkanner. Plast puster og ødelegger oljen.
2. Full sporbarhet. God olivenolje kan spores tilbake til bonden som plukket olivenene, hvilken dato oljen ble tappet og hvor mange liter som ble produsert fra samme pressing.
3. Pris. Det er som regel en sammenheng mellom pris og kvalitet.

Grønne eller sorte?
A-ha opplevelsen kom da vertskapet kunne fortelle at alle olivener er grønne! Om olivenene på bordet ditt er grønne er det fordi de ble høstet tidlig, altså er de “umodne”. Sorte oliven har fått henge lenger, bli mykere og mer fruktige… Begge deler er like godt synes jeg.

Steke eller ikke steke?
Det er en del myter rundt kreftfremkallende stoffer, og om man virkelig kan bruke jomfruolje til steking eller ikke. Fasiten er at ved høy varme vil all olje danne kreftfremkallende stoffer. Olivenolje er ikke bedre eller værre enn andre oljer. Derfor er det smart å bruke moderat varme ved steking.
Jomfruolje mister noe av sin karakter og næringstoffer som vitamin A og E og antioksidanter ved oppvarming. Derfor passer en mildere, og noe rimeligere, jomfruolje til steking.

Holdbarhet
Oppbevar olje mørkt, i stabil romtemperatur. I mørk flaske kan oljen stå på benken, bare ikke i direkte sollys. Oljen er holdbar i ca 2 år etter tappedato.

Smake på olje
Smak er individuelt. Noen liker oljer som er presset tidlig i sesongen, mens andre liker oljen mer fruktig, altså tappet senere når olivenfrukten er mer moden. Noen liker olje fra Italia, noen liker de fra Frankrike eller Portugal. Felles for gode oljer er at de skal ha en tydelig ettersmak, gjerne med hint av pepper. Er det ikke ettersmak,er det mest sannsynlig en gammel kjerring forkledd som jomfru.

Så, etter noen timer på skolebenken er jeg blitt litt klokere på olivenoljeverdenen. Det er takket være Anne og Rita som brenner så mye for produktet sitt at de tilbyr sin ekspertise og tid for å opplyse folket. Du kan når som helst komme i butikken og smake deg fram til din oljefavoritt, eller følge med på olivenpiganes facebookside for når neste kurs holdes.


8 Comments

 1. Jeg synes det er så fantastisk at noen mennesker tør å satse på det de brenner for. Nisjebutikker er det ikke flust av i Trondheim (desverre), og jeg skulle virkelig ønske at flere turte å satse.

  Veldig lærerrikt innlegg for øvrig, bra av deg å dele :)

  • ENEstående Mat

   Takk for det May Kristin!
   Helt enig i at det er behov for flere nisjebutikker (både her og der), og da er det viktig å støtte de som tør å satse :-)

 2. Kjekt å vite, så takk for infoen :-) Svært nyttig.

 3. Bra innlegg:-)

 4. Sabla bra innlegg!

  PS! Har du lest siste utgave av Maison Mat&vin? :)

  • ENEstående Mat

   Takk for det, Trine :-) Jeg har ikke lest bladet ennå, men nå som du har spurt må jeg jo rett ut og kjøpe!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.