Snacks, Tapas, Tilbehør

Dukkah

“Dukk-hæ?”, sier du kanskje? “Det har jeg aldri hørt om.” Ikke jeg heller, før noen tipset meg om Chocolate & Zucchinis matblogg og lovprising av denne egyptiske kryddermiksen… Dette er absolutt en reise ut i et ukjent og spennende matlandskap.

Dukkah, egyptisk kryddermix
30 g hasselnøtter
30 g pistasjenøtter, usaltede
4 ss sesamfrø
2 ss korianderfrø
2 ss kuminfrø
1 ts fennikelfrø
1 ts hel pepper
2 ts timian, tørket
1 ts salt

Rist nøttene i en tørr panne, og avkjøl. Rist sesamfrø, korianderfrø, kuminfrø, fennikelfrø og hele pepperkorn i en tørr panne og kjenn hvordan krydderduftene smyger seg fram. La også frøblandingen avkjøles litt før alle ingrediensene (nøtter, krydder, timian og salt) kjøres til et grovkornet pulver i en urtehakker (eller tilsvarende). Alternativt kan alt støtes så fint som mulig i en morter – men det er en langt tøffere jobb enn hva min minimorter orker. Oppbevar kryddermiksen på glass med tett lokk.

Så – hva bruker man egentlig dukkah til?
Ifølge C&Z brukes dukkah først og fremst brukes som appetittvekker. Litt ferskt brød, dyppet i god olje, og så i kryddermiksen. Det smaker nøttete og eksotisk, og kan absolutt anbefales som en liten snack til uannonserte gjester.

Jeg leste meg nedover i kommentarfeltet til C&Z for å se om noen hadde tips om flere bruksområder. Siden dette er et helt nytt krydder for min del trengte jeg litt hjelp. Noen av forslagene jeg prøvde var hardkokt egg dyppet i dukkah, og banan dyppet i dukkah. Av de to vil jeg kanskje si at dukkah-egg var det jeg likte best, men det var absolutt noe med den søte, myke bananen og det litt salte, knasende krydderet… Definitivt langt fra mors kjøttkaker, men veldig interessant!
Jeg har også noen “skumle” dukkah-planer for årets påskelam… Stay tuned!

Utfordring: Hvordan vil du bruke dukkahkrydderet?

10 Comments

 1. Inger May

  Jeg har pensla det på nanbrød og dryssa det på foccacia. Morsomt krydder og deilig brød!

 2. Oi -så spennende! Tror jeg må ta meg en tur til “gutta” på Carl Berner og hamstre krydder. Gøy med nye smaker:)

  • ENEstående Mat

   Du har helt rett: Det er rett og slett gøy å oppdage nye smaker!
   Tar gjerne imot tips til bruksområder hvis du eksperimenterer litt :-)

 3. Jeg hadde dukkah på kokt pasta, kjempe godt! Sikkert ikke så dumt med litt parmesan også… :)

 4. Mona Gamal Tawfik Abdelatty Johansen

  Heisan.. må du ha i hasselnøtter.. er nemelig svært allergisk mot dette..

 5. Ole Iacob

  Hei.
  Jeg fant en oppskrift på oksecarpaccio i en bok av Jamie Oliver (“5 ingredienser” Der var det Dukkah. Det var helt innertier :)
  Siden ingen butikker her selger Dukkah så laget jeg det selv. Veldig enkelt.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.