Dorullnisser, popcornranker og tofargede papirkurver. Ingenting sprer god julestemning som hjemmelagde gaver. Det er mange år siden jeg har laget dorullnisser, og det er sikkert mange som som er glad for det. Spiselige gaver derimot, er jeg veldig glad i å lage. De fleste liker å få en liten oppmuntring i den “harde julestria”. Så hvorfor ikke gi bort noen mandler og spre litt juleglede…
Jannickes salte mandler
9 ss grovt salt
6 dl kokende vann
9 dl mandler
30 g smør
Sett ovnen på 150 grader. Kok opp vannet i en kasserolle. Ha i salt og mandler. Bland godt og la mandlene trekke i minst 15 minutter.
Hell av saltlaken og fordel mandlene utover en stekeplate. Bruk gjerne bakepapir under. Fordel smøret utover mandlene og stek i 25 minutter. Snu mandlene et par ganger underveis.
Avkjøl helt før mandlene deles med andre, eller nytes helt alene.
Oppskriften har jeg hått av min kollega Marianne, som har fått den av sin datter Jannicke. Tusen takk!
Brente mandler
500 g mandler
150 g sukker
0,5 dl vann
1 ss smør
Mandlene ristes i ovnen på 200 grader i 10-12 minutter. Vend mandlene minst én gang.
Ha sukker og vann i en vid kjele eller dyp stekepanne. Kok opp og la det boble i 1-2 minutter. Ha så i mandlene. Fra nå av er det viktig å røre hele tiden og ikke gå fra mandlene før de er helt ferdige. Platen bør være på medium varme.
Etter et par minutter krystalliseres sukkeret og får et grått utseende. Fortsett å røre til sukkeret smelter igjen og mandlene blir karamellbrune.
Ha smøret i gryten og rør rundt. La det smelte og smøre mandlene så de blir enklere å få fra hverandre. Smør litt solsikkeolje (eller annen olje uten smak) på bakepapir. Oljen gjør at mandlene ikke klistrer seg til underlaget. Spre mandlene utover bakepapiret. Bruk gjerne to gafler til å separere mandlene fra hverandre. La mandlene avkjøles helt før de legges på glass eller pakkes inn til deilige førjulsgaver.