to bilder av brente mandler
Snacks

Salte mandler og brente mandler

Dorullnisser, popcornranker og tofargede papirkurver. Ingenting sprer god julestemning som hjemmelagde gaver. Det er mange år siden jeg har laget dorullnisser, og det er sikkert mange som som er glad for det. Spiselige gaver derimot, er jeg veldig glad i å lage. De fleste liker å få en liten oppmuntring i den “harde julestria”. Så hvorfor ikke gi bort noen mandler og spre litt juleglede…

salte mandler i gavepose

Jannickes salte mandler 

9 ss grovt salt
6 dl kokende vann
9 dl mandler
30 g smør

Sett ovnen på 150 grader. Kok opp vannet i en kasserolle. Ha i salt og mandler. Bland godt og la mandlene trekke i minst 15 minutter.

Hell av saltlaken og fordel mandlene utover en stekeplate. Bruk gjerne bakepapir under. Fordel smøret utover mandlene og stek i 25 minutter. Snu mandlene et par ganger underveis.

Avkjøl helt før mandlene deles med andre, eller nytes helt alene.

Oppskriften har jeg hått av min kollega Marianne, som har fått den av sin datter Jannicke. Tusen takk!

brente mandler

Brente mandler

500 g mandler
150 g sukker
0,5 dl vann
1 ss smør

Mandlene ristes i ovnen på 200 grader i 10-12 minutter. Vend mandlene minst én gang.

Ha sukker og vann i en vid kjele eller dyp stekepanne. Kok opp og la det boble i 1-2 minutter. Ha så i mandlene. Fra nå av er det viktig å røre hele tiden og ikke gå fra mandlene før de er helt ferdige. Platen bør være på medium varme.

Etter et par minutter krystalliseres sukkeret og får et grått utseende. Fortsett å røre til sukkeret smelter igjen og mandlene blir karamellbrune.

brente mandler til jul

Ha smøret i gryten og rør rundt. La det smelte og smøre mandlene så de blir enklere å få fra hverandre. Smør litt solsikkeolje (eller annen olje uten smak) på bakepapir. Oljen gjør at mandlene ikke klistrer seg til underlaget. Spre mandlene utover bakepapiret. Bruk gjerne to gafler til å separere mandlene fra hverandre. La mandlene avkjøles helt før de legges på glass eller pakkes inn til deilige førjulsgaver.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.