Middag, Suppe

Won ton-suppe

Høsten er suppesesong nr. 1! Og som tidligere lovet kommer det her en suppe som ikke skal gjennom blenderen. Denne suppen smakte jeg første gang for mange år siden på Interfood i Kristiansand. Et sted som kanskje ikke var viden kjent for sitt lekre interiør, men med Kristiansands beste “kinamat” – etter min mening… Kraftsuppen varmer deg fra topp til tå, fyller munnen med deilige asiatiske smaker, og etterlater en fornøyd og mett kropp. Den er rett og slett perfekt for mørke og kjølige høstkvelder.

suppeskål med won ton-suppe

Won ton-suppe (1 porsjon)

70 g kjøttdeig av svin
0,5-1 ss blanding av finhakket frisk chili, koriander og ingefær
1 ss finhakket løk (kan være vårløk)
1 klype salt
1/2 fedd hvitløk, presset eller finhakket
6 won ton-ark (asiatiske pastaark)

1-2 ts olje uten smak (solsikke, soya o.l)
1/2 fedd hvitløk, finhakket
1/4 ts finhakket rød chili
0,5-1 ts revet sitronskall
1/2 ts ingefær, revet eller finhakket
5 dl kyllingkraft
1 vårløk, i skiver
ca 30 g gulrot og kålhode, finkuttet eller raspet
1 ts saft av lime
1 ts fish sauce
1 ts soyasaus
Frisk, hakket koriander

wonton_steps

Lag dumplingsene først. Won ton-arkene kommer gjerne rett fra frysen. Tin og legg hvert ark for seg på benken. Bland sammen kjøttdeig, løk, hvitløk, salt og blanding med chili, koriander og ingefær. Rør godt sammen. Form 6 små kjøttboller. Legg en bolle på hvert pastaark og brett sammen. Bruk vann eller egg til å lime sammen. Sett til side.

Ta fram en relativt liten kasserolle. Dumplingsene skal trekke i suppen, så det er viktig at det blir litt dybde på væsken. Dette rådet gjelder selvsagt kun når det lages 1 porsjon.

wonton_detalj

Ha oljen i kasserollen og fres hvitløk, chili og ingefær. Ha i resten av ingrediensene og la suppen småkoke i 3-4 minutter. Ta kasserollen av varmen og legg dumplingsene forsiktig i suppen. La de trekke i 3-5 minutter til de er ferdige.

Server med et dryss friske korianderbalder, og kjenn hvordan won ton-suppen varmer deg fra innerst til ytterst!

Inspirasjon er hentet fra Familiekokeboka av Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen!

19 Comments

 1. Dette så skikkelig godt ut :))

 2. Har won-tons ferdiglaget i fryserene – har bare prøvd å frityrsteke og dampe dem. Men for en god idè å ha dem i suppe! Dette må testes ut i nærmeste fremtid :)

  Takk for at du deler oppskriften :)

  • ENEstående Mat

   Takk for kommentar og innspill, Ellinor! Så smart å lage opp flere å ha i frysen! Da blir det jo litt enklere å lage suppen en travel ettermiddag :-)

 3. Du godeste for ei skattekiste med snaddermat for 1 :-)
  Her må jeg følge med!

  • ENEstående Mat

   Første gang noen har kalt bloggen min en skattekiste! Det setter jeg veldig pris på. Tusen takk :-)

 4. Dette fristet VELDIG til å prøve! Hvor får man kjøpt disse Won ton-arkene? Har aldri hørt om det en gang…. men nå er ikke jeg noen racer på matfronten heller :)

 5. Dette så fantastisk godt ut!

 6. Så veldig god ut! Denne må vi definitivt prøve en gang!

 7. Har disse won ton arkene samme ingredienser som ark til vårruller? Kan man i så fall dele vårrullpapir i to og bruke disse? Så kjempegodt ut :)

  • ENEstående Mat

   Jeg vet ikke om ingrediensene er de samme, men føler at won ton ark er litt tynnere og bedre egnet til å trekke/koke enn vårrullark som er mer egnet til steking/frityr. Men det er jo ingenting i veien med å prøve med vårrullark. Lykke til :-)

 8. For en opplevelse!!!! Det er sjeldent jeg finner oppskrifter som så totalt svarer til forventningene!!! Jeg laga familiestørrelse og ganga alt på fem. Nå har jeg spist 3 porsjoner og må holde meg fast i stolen for ikke å gå etter 4. porsjonen også…. TUSEN TAKK! Hands down verdens beste Wonton-suppe!

  • ENEstående Mat

   For en tilbakemelding, Reidun! Det var gøy å høre at suppa falt i smak :-)

   • Takk skal DU ha! Denne kan jeg leve på resten av livet… hehe! Og ja, må bare innrømme at det blei en bitteliten 4. porsjon… ;)

 9. Ah, nam for en god suppe! Jeg laget dumplings av hele kjøttdeigpakka på 400 gram, så nå har jeg fryseren full… Tilsatte forresten finhakket sopp og litt sesamolje i kjøttblandingen, ble veldig godt. Jeg eeeeelsker dumplings da, men selv samboeren som ikke er så gal etter det som meg syns suppa var kjempegod! Jeg syns sånne supper kan bli litt i overkant tunge med smak av soya e.l., men denne her var mye friskere med lime og sitronskall, helt knall! :)

  • ENEstående Mat

   Hihi… tenkser du har dumplings en stund nå da ;-)
   Gode innspill å bruke sopp og sesamolje i fyllet. Jeg må teste det :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.