Lunsj, Reise

Gårdsliv og rørte blåbær

Denne helgen har jeg vært med noen venner på en gård i indre Marnardal. For ei asfaltjente som meg ble det en eksotisk opplevelse. Vi var uten data, mobil og TV hele helgen, og stillheten ble kun avbrutt av barnelatter og klirrende kubjeller.

garden_utedo
Jeg skal ikke skryte på meg en helg med utedo. Alle fasiliteter befant seg innomhus.

Kuene som gresset rundt tunet var nysgjerrige og svært selskapssyke. Hver gang de fikk ferten av oss, kom de løpende og ville hilse på. Selv var jeg mer skeptisk, og veldig takknemlig for at det stod et strømgjerde mellom meg og kuene.

kuene
Kuer er ålreite dyr… på avstand

Lørdag gikk vi optimistiske ut på jakt etter sopp og bær. Motet fikk seg en knekk da vi etter én time kun hadde ca 15 tyttebær, og det så ut til at vi måtte returnere med uforrettet sak. Men vi gav oss ikke, og belønningen kom til slutt: Vel tilbake på gården kunne vi skilte med hele 20 kantareller og flere håndfuller med blåbær! Ikke verdens største fangst, men akkurat nok til at vi var veldig stolte av oss selv.

tur_kurv
Ut på tur…

Med blåbær i kurven var det klart at dagens lunsj måtte bli pannekaker med nyrørt syltetøy. Jeg tror jeg fremdeles gikk i barneskolen sist jeg spiste det, men dette var jo helgen for uvante opplevelser. Å gumle nystekte pannekaker med selvplukkede bær, sammen med gode venner på en gård midt inne i “gokk” – perfekt!

Pannekaker med nyrørte blåbær (1 porsjon)
1 stk egg
1, 25 dl melk
0,5 dl hvetemel
20 g smeltet smør
1/4 ts salt
Smør til steking

Blåbær og sukker

Bland det tørre. Tilsett ca halvparten av melken og rør godt til det er en tykk røre uten klumper. Tilsett resten av melken. Visp inn egget og smeltet smør. La røren svelle i ca en halv time.

Smelt litt smør i en varm stekepanne. Hell en øse pannekakerøre i pannen og vend pannen slik at røren fordeler seg jevnt. Snu pannekaken når den har stivnet på oversiden og blitt gyllen på undersiden. Pannekaken er ferdig når den er blitt gyllen på den andre siden også.

blueberrypancakes
Pannekakene smaker ekstra godt med selvplukkede blåbær

Rens blåbærene og ha de i en skål eller bolle. Bruk gaffel til å knuse bærene. Tilsett sukker og bland godt. Smak til hvor mye sukker du vil ha. Ha godt med nyrørte blåbær på den varme pannekaken og nyt smaken av høst!

TIPS: Rørte bær holder seg ikke så lenge i kjøleskapet. Har du mer enn du kan spise opp, fordel i poser og legg i frysen. Da kan du ha nyrørte blåbær leeenge…

Til slutt: Det ble selvsagt mye mer mat og kos i løpet av helgen, og kantarellene ble brukt til en deilig omelett med fetaost. All den friske gårdslufta gjorde meg godt, men det er likvel fint å være tilbake og i kontakt med omverdenen igjen. Det er trygt å si at jeg ikke blir budeie med det første…

Tags

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.