Gjærbakst

Focaccia og hamburgerbrød av samme deig

Dette er et lite eksperiment jeg hadde på kjøkkenet for ikke så lenge siden: Hvordan lage 2 forskjellige typer brød med utgangspunkt i samme deig. Deigen er en slags grunndeig fra Bakeriet i Lom. Focacciabrødet ble helt “naturell” slik at det kunne passe til alle typer pålegg og sandwicher (kanskje “sandwichfocaccia” kunne være et navn).

Og hamburgerbrødene ble herlig rustikke med LITT mer tyggemotstand enn butikkbrød. Alt i alt vil jeg si det var et velsmakende eksperiment.

sandwich_hamburger

1 focaccia og 4 hamburgerbrød

Første dag:
500 g hvetemel
20 g siktet rugmel
3 dl vann

Elt mel og vann i kjøkkenmaskin i ca 2 minutter. Dekk bollen med plasfolie og la deigen stå minst 3 timer. Eller natten over.

Neste dag:
5 g fersk gjær
7 g salt
1/2 dl olivenolje
Sesamfrø
Flaksalt

Ha gjær og salt sammen med deigen. Elt til deigen blir smidig og slipper bollen (ca 15 minutter). Del deigen i to like deler.

sandwichbread

Focaccia: Ha olivenoljen i en passe stor bolle. Vend den ene delen av deigen i oljen, dekk med plastfolie og sett til heving på lun plass i ca 3 timer.

Stram opp deigen ved å ta tak i den ene enden av deigen, strekk, og brett over toppen. Ta tak i andre enden av deigen og gjenta prosessen. Deigen ligger nå i tre lag. Dekk med plast og hev i ca 1 time. Gjenta 2 ganger til.

Slå ut deigen på benken og trykk den lett ut på et bakepapirkledd stekebrett. Strø med flaksalt. Etterheves i ca 45 minutter. Stekes på 250 grader i 5 minutter. Sett så ned varmen til 180 grader og stek videre i 35-40 minutter. Pensle brødet med olje med en gang det tas ut av ovnen. Avkjøles på rist. Sandwichfocaccia nytes best ferskt og passer perfekt til hjemmelagde sandwicher, salater og supper.

hamburgerbrød

Hamburgerbrød: Legg den andre delen av deigen i egnet bolle, dekk med plasfolie og sett til heving i ca 3 timer.

Stram opp deigen på samme måte som med sandwichfoccacia. Slå ut deigen på benken og del i 4 emner. Form som boller og press sammen til flate, runde emner. Legg på stekebrett og etterhev i 45 minutter. Pensle med vann og strø over sesamfrø. Stekes 5 minutter på 250 grader. Senk temperaturen til 180 grader og stek videre i 10-15 minutter. Mine hamburgerbrød ble litt bleke fordi jeg glemte det med 5 minutter på 250 grader. Men de smakte fortreffelig uansett!

TIPS 1: Hamburgerbrødene egner seg godt til frysing.

TIPS 2: Du behøver ikke dele deigen i to: lag 2 sandwichfoccacia eller 8 hamburgerbrød, alt etter hva ditt hjerte måtte ønske.

Inspirasjon og metode er hentet fra Morten Schakendas “Om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom”

Tags

6 Comments

  1. Jeg har aldri vært noe særlig begeistret for matlaging, men etter å ha oppdaget Enestående mat har det forandret seg! I dag serverte jeg nydelige sandwichfoccasia til familien!

  2. Dette virket både enkelt og godt, skal jammen prøves!

  3. Funker grovt hvetemel like bra ?

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.