Forrett, Kjøttfri mandag, Lunsj, Salat, Tilbehør

Cæsarsalat med hjemmelagde krutonger

“Original” Cæsarsalat består kun av salat, krutonger, parmesanost og dressing. Det er likevel lov å pynte på brura med kylling, bacon, egg eller reker hvis du føler for det. Uansett hva du legger til, så er det dressingen som spiller hovedrollen i denne herlige, rustikke salaten. Det er den som gjør at det smaker så sabla digg, selv om det “bare” er en salat!

cæsarsalat

Cæsardressing (nok til ganske mange)

1 egg
2-3 ts hvitvinseddik
1/2 ts worcestershire sauce
1 ts lys sennep
litt presset sitron
3 ansjosfileter (helst italienske)
1 fedd hvitløk (kan sløyfes)
ca 2 dl olje uten smak
2-4 ss revet parmesan
Salt og pepper

Først egget: Kok opp vann. I det vannet begynner å boble pent, før det virkelig setter igang å koke, slippes egget ned i vannet. Kok i nøyaktig 3 minutter! Ta egget ut av gryten, og skyll i kaldt vann. Dette heter “coddled egg”.

Kakk egget og ha det i en food processor. Få med alt. Ha i hvitvinseddik, worcestershire sauce, sennep, sitron, ansjos og eventuelt hvitløk. Kjør på høy hastighet så alt blir godt blandet.

Mens foodprocessoren kjører på høy hastighet, tilsettes oljen i en tynn, tynn stråle. Det er litt som å lage majones. Konsistensen skal bli tykk og god. Rør inn revet parmesan og smak til med salt og pepper. Blir dressingen altfor tykk: spe med litt vann og rør inn for hånd.

glass med krutonger

Hjemmelagde krutonger

ca 200 g godt brød, gjerne noen dager gammelt
2 fedd hvitløk
2-4 ss olje som tåler varme

Skjær brødet i terninger og ha i en blandebolle. Ha hakket eller presset fedd med hvitløk over brødet. Tilsett oljen og bland alt godt så alle terningene med brød har fått litt olje på seg. Det er likevel ikke meningen de skal dryppe av olje.

Fordel brødet utover et bakepapir på langpanne og stek i ovnen på 175 grader i 15 til 20 minutter, til krutongene er fine og sprø. Avkjøles. Krutongene kan oppbevares i boks eller på glass i 1-2 uker. Bruk til salater og supper.

Cæsarsalat med parmesan og krutonger

Cæsarsalat (1 porsjon)

100-150 g romanosalat
hjemmelagde krutonger
parmesan i skiver
Cæsardressing

Vask og tørk saltabladene. Riv bladene i relativt store biter og ha i en blandebolle. Hell over den mengden dressing du ønsker. Et par spiseskjeer i alle fall. Ha salaten over på tallerken. Dryss over krutonger og tynne skiver med parmesan. Bon apetit!

TIPS: Pga egget bør ikke dressingen oppbevares for lenge i kjøleskapet. Dette er ferskvare!

Oppskriften på Cæsardressingen har jeg fått av min gode kollega Marianne.

2 Comments

  1. Anne Brøvig

    Her er mye som frister.
    Og veldig fine bilder.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.