riskrem med klementinmarmelade og marsipan
Dessert

Riskrem de luxe

Cooks in 15 minutter Difficulty Easy

Det finnes mange sære og svært lokale juletradisjoner rundt omkring, men jeg vil påstå at min familie har en som stiller i absolutt særklasse. Vi spiser nemlig grøt som forrett på julaften. Det er i stedet for riskrem til dessert, men likevel… Slå den, du!

Jeg elsker de fine minnene om alle julaftenene som mormor og morfar samlet storfamilien rundt bordet, men innerst inne hadde jeg håpet at akkurat julegrøtforretten ville “fade” ut når neste generasjonen tok over. Men den gang ei. Vår lille juletradisjon lever fremdeles i beste velgående. Heldigvis har vi torsk, og ikke ribbe.

Med mindre du har solid kapasitet til å spise veldig mye så vil jeg altså ikke anbefale grøt som forrett. Da er riskrem til dessert en mye smartere løsning. Det er jo LITT mindre mektig og passer egentlig godt som en søt avslutning på julemåltidet. Det er også en god måte å få brukt restene fra julegrøten. For det jo blir alltid rester.

Marsipan i julegrøten

Siden jeg aldri har vært på “team riskrem” er det null stress for meg å pimpe opp den tradisjonsrike desserten. Blant annet foretrekker jeg klementinmarmelade i stedet for rød saus. Det gir både friskhet og en litt bitter smak som balanserer den søte kremen.

riskrem med marsipan og klementinmarmelade

Selve kremen har også fått en ny vri. Noen oppskrifter tilsetter mandeldråper for å gi kremen en nøttete smak og det synes jeg kan være en god idé. Men i stedet for dråper har jeg brukt revet marsipan, som i den danske ris à la mande. Det smaker helt magisk godt, bare prøv selv! Til og med julegrøten får seg et løft med litt marsipan.

På toppen drysser jeg biter av hvit sjokolade som er stekt til den blir sprø. De knasende smulene smaker karamell og blir en herlig kontrast til den myke grøten. Vi snakker riskrem de luxe, og en skikkelig fest for smaksløkene!

riskrem med klementinbåter og hvit sjokolade

Riskrem de luxe (1 porsjon)

 • 2-3 ruter hvit sjokolade
 • 0,5 dl kald kremfløte
 • 1,5 ts sukker
 • 0,25 ts vaniljesukker
 • 100 g kald risgrøt (rester eller Fjordland)
 • 15 g ekte marsipan (50% mandler eller mer)
 • 1-2 ss klementinmarmelade
 • 0,5-1 klementin, i båter

Slik gjør du:

 1. Forvarm ovnen til 175 grader. Legg rutene med hvit sjokolade på bakepapirkledd stekebrett. RUtene bør være hele for å få rett smak og konsistens. Stek midt i ovnen, 4-5 minutter. Sjokoladebitene flyter litt ut og blir lysebrune og blir sprø når de avkjøles. Knus til mindre biter.
 2. Pisk kremfløte, sukker og vaniljesukker til stiv krem. Vend risgrøten forsiktig inn.
 3. Riv marsipanen og vend inn i riskremen.
 4. Ha riskremen i en dessertskål og topp med knust hvit sjokolade, klementinmarmelade og ferske klementinbåter. Hvis du gidder kan du skjære ut fileter. Det ser litt finere ut og det passer seg jo på en så eksklusiv dessert ;)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.