eltefritt valnøttbrød
Gjærbakst, Tilbehør

Eltefritt brød med valnøtter

Den aller viktigste grunnen til at jeg baker brød er duften. Du vet hva jeg snakker om, ikke sant? Den helt unike duften som fyller hele huset og varsler om hjemmebakt brød? Det er en lukt man raskt kan bli avhengig av, og da risikerer man jo også å bli avhengig av hjemmebakt brød. Men det finnes vel verre skjebner…

Eltefritt brød med valnøtter er nok en variant av suksessbrød (som jeg liker å kalle eltefrie brød for meg selv). Det er selvsagt fordi jeg “alltid” har suksess med den superenkle metoden, og smaken og konsistensen er helt konge! Det fine valnøttbrødet har hverken hele korn eller grovt mel, men tar igjen med masse deilig nøttesmak. Det gjør det perfekt til ostemat, supper, gryteretter og salater!

eltefritt valnøttbrød

Eltefritt brød med valnøtter (1 brød)

500 g hvetemel
100 g fint rugmel
1,5 ts salt
0,5 ts tørrgjær
100 g ristede valnøtter
4 dl kaldt vann

Bland sammen hvetemel, rugmel, salt og tørrgjær i en stor bakebolle. Rist valnøttene noen minutter i tørr stekepanne, avkjøl og knus lett i hånden før de blandes inn i melblandingen. Tilsett vannet og rør sammen med en slikkepott til du har en ganske smidig deig. Dekk med plastfolie og la deigen heve i romtemperatur i 15-24 timer. Jeg lar stort sett deigen stå opp mot 24 timer – da føler jeg at det blir best resultat.

Når deigen er ferdig hevet, legg bakepapir på kjøkkenbenken og dryss godt med mel på. Velt deigen ut på melet og bruk hendene, eller en slikkepott, til å folde deigen 5-10 ganger over seg selv. Denne prosessen kan også gjøres i bakebollen hvis den er stor nok. Legg til slutt deigen med «sømmen» ned, dekk med bakebollen og hev i ytterligere 2 timer.

eltefritt valnøttbrød

Brødet skal helst stekes i en jerngryte eller emaljert støpejernsgryte med lokk. Den oppvarmede gryta fungerer nesten som en slags «steinovn» når den varmes opp og gir brødet den supersprø skorpen som er så god.

Når det gjenstår en halv time av hevetiden til brødet, plasser gryta (med lokk på) på rist nederst i kald ovn og sett still termostaten på 250 grader.

Ta den varme gryta ut av ovnen etter 30 minutter og velt deigen over i gryta. «Sømmen» vender nå opp. Sett på lokket og stek på nederste rille i 40 minutter. Fjernt lokket, senk temperaturen til 200 grader og stek videre i 15 minutter. Kjernetemperaturen skal være rundt 96 grader når brødet er ferdig stekt dersom du vil sjekke med termometer. Ta det ferdigstekte brødet ut av gryta og avkjøl på rist.

Tips til grovere valnøttbrød: Erstatt 100-150 g hvetemel med 100-150 g grovt sammalt hvete. Framgangsmåten er lik.

NB: Sirklene på brødet på bildene kommer av at jeg har brukt hevekurv. Det er ikke nødvendig for et godt resultat, men det er veldig pent, da.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.