et stykke appelsinkake med hele kaken i bakgrunnen
Kake

Saftig appelsinkake

I årevis har jeg vært æresmedlem av flink pike-klubben og livsmottoet “Mediocrity Sucks!” har fulgt meg i tykt og tynt. Det har ikke vært mye rom for godt nok her i gården, skal jeg love deg.

Ettersom årene baller på seg er det likevel en viss sjanse for at man blir noe klokere (det er i alle fall å håpe på), og selv om jeg er overbevist om at jeg bare blir særere og særere, så er jeg forhåpentligvis nå klar til å fire litt på kravene til meg selv. Først på agendaen: forsøke å omfavne konseptet at jeg ikke behøver å være flink til alt – blant annet kakepynting…

et stykke appelsinkake med hele kaken i bakgrunnen

Så her er den altså – årets “helt OK”-kake. Det er ingen prinsesseform, ingen pastellfarget fondant eller kunstferdige marsipanroser. Det er en typisk du-skal-ikke-skue-kaken-på-pynten-situasjon, for her er det absolutt det indre som teller. Bak et litt rufsete utseende skjuler det seg en eksplosjon av frisk appelsin, varme kryddertoner og en helt himmelsk saftig konsistens! Og siden jeg elsker kombinasjonen appelsin og mørk sjokolade har jeg “pyntet” med hakket 70% sjokkis.

Og for den erfarne kakeoppskriftleser: Ja, dette er egentlig en gulrotkake, bare uten gulrøtter for anledningen!

Saftig appelsinkake (24-26 cmØ)

1 appelsin (helst med tynt skall)
4 egg
3 dl hvitt sukker
3 dl hvetemel
1 ts salt
2 ts bakepulver
1 ts natron
2 ts malt kanel
1 ts vaniljesukker
1 dl solsikkeolje eller soyaolje

Smørkrem
100 g smør, romtemperert
200 g kremost (naturell), romtemperert
350 g melis, siktet
2 ss appelsinmasse

70% sjokolade, grovhakket

Start med appelsinen: kok opp vann i en dyp kasserolle og la hele appelsinen, med skall, småkoke i 20-40 minutter. Lengden på koketiden avhenger av tykkelsen på skallet. Jo tykkere skall, jo lenger koketid. Når appelsinen har kokt seg helt mør avkjøles den på benken. Del i to, fjern eventuelle steiner og kjør appelsinen til en grovhakket masse (ja, fremdeles med alt skallet). Sett av to spiseskjeer appelsinmasse til smørkremen – resten skal brukes til kakerøren.

Sett ovnen på 180 grader. Bruk kjøkkenmaskin og pisk egg og sukker godt og lenge til det blir skikkelig luftig og hvitt. Sikt i de tørre ingrediensene og kjør maskinen til alt er godt blandet. Rør inn olje og appelsinmasse til slutt. Hell røren i en smurt springform og stek på rist midt i ovnen i 35-45 minutter. Stikk forsiktig midt i kaken med en stekepinne for å sjekke om kaken er ferdig stekt.

Bland sammen romtemperert smør og kremost og sikt inn melis. Bruk visp/håndvisp til å piske kremen klumpfri før appelsinmassen vendes inn. Stryk ostekremen på kaken når den er avkjølt.

4 Comments

 1. Kjære deg! hjertelig takk for inspirasjonen!
  Jeg har lenge vært demotivert til å lage mat og ikke funnet oppskrifter som fristet. Men I DAG, fant jeg det! Takk til deg!!! god klem!

  • ENEstående Mat

   Tusen takk for den fine tilbakemeldingen, Vanessa! Nå satte du et stort smil på meg :-D Klem tilbake!

 2. Elisabeth Gjerstad

  Fantastisk, saftig og god kake :-) Mye smak. Har liksom blitt min “påskespesialitet”. Har bakt den flere år på rad. Blir alltid tatt godt imot. Nydelige friske smaker, kan minne litt om gulrotkake- men denne er mye bedre :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.