rist med eplemuffins og epler i bakgrunnen
Kake

Eplemuffins med smuldretopping

Cooks in 1 Hours, 00 Minutes Difficulty Easy

Bare tanken på kombinasjonen syrlig eple og varmende kanel får meg mo i knærne, fuktig i munnvikene og lett sjelven på hendene. Legg til sprø smuldredeig og jeg er fullstendig solgt. Jeg har altså ingenting å stille opp med av motstand når det kommer til disse saftige og sykt fristende eplemuffinsene. Det ser ut til at prosjekt K.i.B. (Kropp i Bikini) blir utsatt en dag til…

eplemuffins med smuldretopping

Hva er buttermilk?

Denne oppskriften inneholder egentlig “buttermilk”, eller kjernemelk. Det er ikke så lett å få tak i her i Norge men kan erstattes med skummet kulturmelk eller kefir. Har du ikke det heller kan du blande lettmelk sammen med litt vanlig eddik. Det gjorde jeg, og det fungerte veldig bra.

Eplemuffins med smuldretopping (ca. 14 cupcakeformer)

 • 2 dl buttermilk/skummet kulturmelk/kefir eller 2 dl lettmelk + 1,5 ts eddik
 • 0,75 dl solsikkeolje/soyaolje
 • Revet skall av 0,5 appelsin
 • 2 egg
 • 150 g sukker
 • 250 g hvetemel
 • 1 ts bakepulver
 • 1 ts malt kanel
 • 250 g syrlige epler (ca 3 epler), skrelt og i små terninger

Smuldretopping:

 • 50 g sukker
 • 0,5 ts vaniljesukker
 • 25 g hvetemel
 • 25 g store havregryn
 • 50 g smør, i terninger

Slik gjør du:

Sett ovnen på 190 grader. Bland sammen melk, olje og appelsinskall og sett til side.

Lag smuldretoppingen: Ha sukker, hvetemel og havregryn i en blandebolle og tilsett smørterninger. Bruk fingrene til å blande alt sammen til en løs og smuldrete masse. Pass på at smøret er jevnt fordelt. La smuldredeigen stå i kjøleskapet mens resten av muffinsrøren lages.

Lag muffinsrøren: Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Pisk inn melk- og oljeblandingen. Sikt over mel, kanel og bakepulver og pisk raskt inn uten å slå for mye luft ut av eggene.

Skrell eplene og skjær i små terninger. Vend 2/3 av eplebitene i muffinsrøren.

Slik steker du eplemuffins

Bruk et muffinsbrett og fordel cupcakeformer på brettet. Til størrelsen på papirformen jeg brukte (normal størrelse) ble det nok røre til 14 muffins, og siden jeg bare har et muffinsbrett måtte jeg steke i to omganger.

Bruk en spiseskje eller isskje til å fylle formene med røre. Muffinsene eser ikke veldig mye, men pass på å la det være nok plass til epler og topping.

Fordel resten av eplebitene og legg på ca en spiseskje med smuldretopping på hver muffins. Sett brettet på rist midt i ovnen og stek i 20-30 minutter til muffinsene er gyldne og toppingen har “smeltet” til et lokk.

Avkjøl på rist. Muffinsene er himmelske mens de fremdeles har litt lunk, gjerne med en klatt vaniljeis.

TIPS 1: Muffinsene er utrolig saftige og holder seg slik i flere dager. For å bevare den sprø overflaten på toppingen bør kakene oppbevares i en kakeboks eller lignende. Ikke i plastpose, da blir krønsjen soggy… Been there, done that.

TIPS 2: Appelsinskallet kan erstattes med revet skall fra en hel sitron.

Prøv også denne herlige eplekaken med vaniljekrem.

rist med eplemuffins og epler i bakgrunnen

Oppskriften på disse herlighetene fant jeg på www.donalskehan.com.

2 Comments

 1. Jeg vet dette ikke har noenting med dette innlegget å gjøre, men jeg ønsker å fortelle deg hvor fantastisk jeg synes du er! Du er forbildet mitt innen bloggverdenen! Du er en så varm og jordnær person, og nettopp derfor tror jeg du er rett person å spørre i dette tilfellet her.

  Jeg vil nemlig informere deg om denne videoen jeg har laget. Jeg ønsker å få dem ut blant så mange så mulig, da jeg håper den kan hjelpe mennesker som ikke har det så bra. Siden du har en såpass stor blogg med så mange lesere daglig hadde jeg satt kjempe pris på om du ville delt videoen i et innlegg, slik at flere får hjelp av den.

  Jeg har selv vært der, så langt nede, og forteller om dette i videoen. Det er en video om min historie. Historien om angsten som er blitt en del av min hverdag. Er du langt nede selv, eller kjenner du noen som sliter, klikk på linken. Alt jeg ønsker er å hjelpe noen. Omså det kun er én person føler jeg at jeg har lykkes.

  http://www.vektlofterjenta.com/2014/03/04/angsten-som-er-blitt-en-del-av-min-hverdag-min-historie/

  • ENEstående Mat

   Tusen takk for at du delte videoen din med meg, Linn Therese! Du er en utrolig sterk og modig jente, og jeg er sikker på at din åpenhet vil hjelpe mange som sliter med lignende tunge hverdager.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.