bilde av vakuummaskin fra OBH Nordica
Produkttest, Sponset, Utstyr

Vakuum for enestående

#sponset innlegg

Jeg må innrømme at jeg er en ganske bestemt person. Kanskje til og med sta (men bare av og til). Likevel forsøker jeg å ikke komme med altfor bastante uttalelser, siden slike har en tendens til å komme tilbake og bite meg i baken. Som da jeg ønsket meg stereoanlegg til konfirmasjonen, og det absolutt IKKE skulle inkludere CD-spiller. Jeg hadde nemlig ikke tro på CD-plater. De kom nok ikke til å slå an…
Eller som da jeg uttalte at jeg ALDRI skulle ha en vakkummaskin, med mindre den kunne henge fra en krok i taket. Ikke overraskende står det nå en slik maskin i kjøkkenskapet og håner meg. Og jeg har bitemerker i baken.

bilde av vakuummaskin fra OBH Nordica

Jeg er altså ikke en person å stole på når det gjelder å spå framtiden til teknologiske nyvinninger. Men jeg kan gjerne innrømme når jeg tar feil. I noen måneder nå har jeg testet ut Food Sealer Prestige fra OBH Nordica, og den er blitt langt mer brukt enn jeg først antok. Uttseendemessig er det kanskje noe av det minst sexy som finnes av kjøkkenutstyr. Til gjengjeld er den svært enkel å bruke. Noen få knapper, med tydelige innstillinger, sørger for at man omtrent ikke kan gjøre feil, og vakuum oppnås innen få sekunder. Plasten som benyttes (poser og ruller i forskjellige størrelser følger med i startpakken) er solid og tåler både koking, microovn og frys. Posene kan vaskes (også i oppvaskmaskinen) og brukes om igjen.

Nærbilde av vakuumert sukkererter og blåbær

So far, so good. Men hvorfor skal man spandere dyrbare hyllecentimetere på enda en kjøkkendings? Vakuumpakkeren fra OBH Nordica er den eneste jeg har prøvd, så jeg kan ikke uttale meg om den er enestående i sitt slag. Det jeg kan si, er at vakuumpakking er suverent for “enestående”. Det er rett og slett økonomisk smart. Vakuumpakking forlenger matvarenes ferskhet hele 5 ganger lenger enn vanlige oppbevaringsmetoder. Noe som igjen gjør det enklere for meg som singel å kjøpe rimeligere familiepakninger med kjøtt, fisk, grønnsaker, bær osv. Jeg deler opp matvarene i porsjonsstørrelser, vakuumerer og fryser ned eller legger i kjøleskapet. Slik blir det mindre svinn, og jeg slipper å spise det samme 4 dager på rad. Vakuumet også beskytter mot ekle frostskader – nok et pluss i boka.
I tillegg til å gjøre min lille husholdning litt mer økonomisk, hjelper vakuummaskinen meg også å spare tid. Jeg kan lage flere porsjoner av en rett og fryse ned til en senere anledning (home made TV-dinner). Og jeg kan marinere på kun 30 minutter, mot flere timer på tradisjonelt vis. Vakuummarinering har jeg skrevet litt mer om her.

TIPS: Pass på at posen er tørr innvendig, ca 5-7 cm fra toppen: Ha matvaren i posen først. Bruk så tørkepapir til å fjerne rester av væske eller marinade, da dette kan forhindre vakuum, og alt du ender opp med er en forseglet pose.

PS: Vakuumpakking av matvarer konserverer ikke, men hemmer nedbrytingen siden det ikke kommer oksygen til. Vakuum sikrer at smak og konsistens bevares lenger enn ved oppbevaring uten vakuum.

nærbilde av vakuumert tortillalefser og satay-spyd

Det finnes enda et bruksområde: sous vide. Denne trenden har tatt nasjonen med storm, og det finnes snart ikke en eneste husstand som ikke har et vannbad side om side med kaffetrakteren. Bortsett fra mitt lille elveslott. For er det en ting jeg absolutt IKKE skal ha, så er det sous vide vannbad! Så får vi se om hovmod igjen står for fall om ikke så lenge…

Til slutt, for å ha det helt på det rene: Jeg har mottatt dette produktet for å teste og skrive om, og i så måte er dette innlegget sponset.

4 Comments

 1. Hei,

  Kom over innlegget ditt mens jeg googlet på vakuummaskiner. Vurderer å skaffe meg en slik en, men har et spørsmål som du kanskje kan svare på. Har du prøvd å vakuumere sauser av ulike slag? Tenker i hovedsak på litt tykkere sauser, som tomatsaus til spagetti o.l.

  • ENEstående Mat

   Hei Pia!
   Jeg har ikke vakuumert sauser eller supper. Vet det finnes et tilleggsprodukt til min vakuummaskin som gjør at det er mulig (en bolle med lokk eller lignende), men kun med poser vil det fungere dårlig.

   • Øyvind E.

    Fungerer absolutt ikke dårlig med poser, jeg anbefaler det faktisk da gode supper er tidkrevende, MEN…du må fryse væsken først! (les bruksanvisningen, det står der) Etter det, legg i vannbad når det trengs og vips, ferdig suppe/saus.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.