Middag, Suppe, Tordenskjolds suppekjøkken

Spansk paprikasuppe med krydderkylling

Naboene mine behøver aldri være i tvil om hvilken lørdag i måneden det er jeg holder suppekjøkken. Da fylles nemlig hele blokka med forlokkende dufter fra gryta på kjøkkenet mitt. På lørdag var det den velklingende suppen sopa de piemento rojo al aroma de azafrán tostado con pollo som pirret tilfeldig forbipasserende neser. Eller rød paprikasuppe med kylling som jeg vil kalle den på godt norsk. Oppskriften fikk jeg i høst da mamma og jeg var på Cook and Taste i Barcelona. Den gangen lagde vi den med klippfisk som tilbehør, men til suppekjøkkenet gikk jeg for kylling for å gjøre det litt enklere for meg selv. Det var ingen dum erstatning. Den myke, søtlige suppen passet perfekt sammen med de varme krydderne i kyllingmarinaden. Me gusta mucho!

spansk paprikasuppe

Spansk paprikasuppe med krydderkylling (1 porsjon)

ca 200 g rød paprika (1 stor paprika)
Olivenolje
Salt

ca 10 safrantråder, ristet
1 lite fedd hvitløk (2 g), finhakket
2 små sjalottløk (20 g), finhakket
2 ts god olivenolje til steking
0,5 ts sukker
2 dl mineralvann (Farris eller lignende)
1 ts kyllingfond
Finhakket bladpersille, til pynt (kan sløyfes)

Sett ovnen på 160 grader. Skyll og tørk paprikaen, del i 2 og fjern stilk og frø. Gni godt inn med olivenolje og litt salt, legg på bakepapirkledd stekebrett med skinnsiden opp, og stek midt i ovnen i 30 minutter. La paprikaen avkjøles helt i en bolle dekket med plastfolie slik at saften siver ut og skinnet blir enkelt å ta av.

suppekjøkken med spansk papsikasuppe

Sett suppegryten på middels sterk varme, varm opp i litt olivenolje (ca 2 ts), og la finhakket hvitløk og sjalottløk surre under omrøring i 5 minutter. Tilsett skinnfri paprika i biter (samt kraften som har samlet seg i bollen) og en klype sukker, og la alt surre til væsken er redusert (ca 10 minutter). Hell over mineralvann og kyllingfond, kok opp, og la det putre i 20 minutter.

Pakk safrantrådene inn i litt aluminiumsfolie (som en flat konvolutt). Rist safranen forsiktig i ca 1 minutt i en tørr stekepanne på middels varme. Når paprikaen og løken har kokt ferdig, trekkes gryten av varmen og safranen røres inn. Dekk gryten med lokk eller plastfilm og la safranen infusere (trekke) i suppen i 1 time. Lag krydderkyllingen i ventetiden.

spansk pakrikasuppe

Krydderkylling

1 stk. kyllingfilet, i strimler/biter
1 ss olivenolje
1 ts sherryeddik
10 korianderfrø
5 kardemommefrø
10 hele pepperkorn
2 hele nellikspiker
1/8 ts malt kanel
En klype malt muskatnøtt
1 klype salt

Skjær kyllingfileten i strimler eller biter. Ha olje og eddik i en blandebolle. Rist koriander, kardemomme, pepper og nellik lett i en tørr stekepanne for å få fram aromaen. Ha i en morter og knust godt. Bland det knuste krydderet, pluss malt kanel og muskatnøtt, sammen med olje og eddik. Tilsett kyllingbitene og rør godt om slik at alle bitene blir smurt inn med kryddermarinaden. La kyllingen marinere 30-60 minutter. Den ferdig marinerte kyllingen stekes i stekepanne på middels sterk varme, til bitene har fått en fin farge og er gjennomstekte (4-6 minutter).

Når suppen har stått ca en time, bruk en blender eller stavmikser til å kjøre alt jevnt. Kok opp og smak til med salt. Server suppen varm med litt finhakket bladpersille og deilig krydret kylling. Ringle gjerne over litt olivenolje også hvis du vil…

8 Comments

 1. Det så sinnsykt godt ut!

 2. Tusen takk for deilig suppe! Den var utrolig god. Det var jammen den “sunne” frokostmuffinsen du tok med til oss heldige på jobb i dag, også!

 3. Karina meling

  Hmmmm, så fristende ut. Håper jeg får en lørdag i Kristiansand. :)

  • ENEstående Mat

   Det håper jeg du får til! NEste er midt i april, men da har du nettopp vært her… Vi skal nok få litt suppe til deg en gang uansett ;-)

 4. Tusen takk for fin blogg og mye god matinspirasjon! :)
  Jeg er innom rett som det er!
  Lagde denne i dag, og den ble veldig god! Den er nå skrevet ned i boka til neste suppeanledning, men økte porsjonen litt da jeg syntes det ble en litt liten porsjon.

  • ENEstående Mat

   Takk for fin tilbakemelding Ida! Jeg er enig i at det er en litt liten porsjon (vanligvis regner jeg ca 4 dl på en porsj), men pga kyllingen lot jeg det være mindre suppe…

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.