sjokoladeterte
Dessert, Kake

“Terta la bomba” – syndig god sjokoladeterte

Jeg er lat av natur! Jeg liker meg best på sofaen, og tar heisen i stedet for trappene. Dette gjelder litt på kjøkkenet også. Hverdagsmaten skal helst ikke kreve for mye innsats… Men jeg glimter til innimellom. Det hender jeg jogger (med stort pustebesvær), jeg vet hvor trappene er og hvordan jeg skal bruke de, og av og til finner jeg en “krevende” oppskrift som bare roper på meg. Denne sjokoladeterten er en slik en.

et stykke sjokoladeterte

Da jeg stod over gryta med karamell og lurte på hvordan i all hverden ferdig karamell så ut, var jeg sikker på at dette kakeprosjektet gikk “åt skogen”. Men med ukarakteristisk tålmodighet holdt jeg stand, og resulatet ble ei “bombe” av ei kake jeg sjelden har smakt like til!

Sjokoladeterte (26 cm form)

Bunn
200 g kjeks
200 g smør
60 g sukker

Karamellfyll
4 dl viking melk (1 boks)
4 ss sirup, lys eller lønnesirup
100 g smør
ca 100 g hele hasselnøtter

300 g 70% kokesjokolade
100 g lys kokesjokolade
Limeskall, av 1 lime
Maldonsalt

Start med bunnen. Knus kjeksen i en food processor eller lignende, og ha over i en bakebolle. Smelt smør og sukker i en kjele. Bland sammen med kjeksen og hell over i kakeformen. Fordel jevnt og forsøk å “pakke” det litt sammen til tross for at det er klissete. Settes i kjøleskapet for å stivne. Ta gjerne formen ut etter 15-20 minutter for å presse bunnen litt opp mot kantene.

sjokoladeterte i form

Så er det tid for karamellen… Ha vikingmelk, sirup og smør i en kasserolle og kok opp. Rør hele tiden. Senk varmen og la det koke under konstant omrøring, til det begynner å bli karamell. Det er når massen har kokt inn til minst halvparten, det tykner, og det ser nesten ut til at den vil skille seg (slipper lett i kantene) at karamellen er ferdig. Test med en teskje om massen stivner litt, og ikke bare drypper av skjeen. Denne prosessen tar 20-30 minutter, og du må røre hele tiden, og passe på at karamellen ikke blir brent.
Hell karamellen over den stivnede kjeksbunnen. Fordel hasselnøttene over karamellen slik at de synker litt ned i massen. La kaken stå på benken, eller sett den litt i kjøleskapet, til karamellen har satt seg.

Bryt sjokoladen i biter og smelt over vannbad. Hell alt over på kaken, og rist litt slik at det fordeler seg jevnt. Dryss over litt Maldonsalt, og revet limeskall. Sett kaken kjølig til den skal serveres. Og så er det bare å nye fruktene av sitt arbeid, samt høste heder og ære…

TIPS 1: Server med en klatt matyoghurt eller crème fraîche for en friskere variant.

TIPS 2: Du kan bruke fast paiform eller springform.

Dette er herr Sjuves oppskrift, og den finner du her.

12 Comments

 1. Ser god ut (og veldig mektig)! Skal nok lage den ved leilighet i en fri variant.
  Anne S

 2. Den så kjempegod ut for en karamellelsker som meg selv! Hva slags kjeks bruker du?:)

  • ENEstående Mat

   Hei! Jeg brukte digestive denne gangen, men du kan fint bruke den type kjeks du liker best :-)

 3. Fantastisk! For et herlig språk du har! :-)

 4. Haha! Festlig skrevet:) Kjenner meg igjen i å ta fatt på ambisiøse oppskrifter, gjerne mange på én gang. Denne kaken så skikkelig snadder ut. Kanskje best å la være??

 5. Dette så himla godt ut! Ta gjerne med en prøvesmak på jobb;-)

 6. Den ser helt fantastisk god ut! :)
  Hvor lang tid i forveien kan man lage denne før servering?

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.