Bakst, Gjærbakst

Tomatbrød

Siden jeg fikk en nydelig, kremhvit Kitchen Aid kjøkkenmaskin til jul har også jeg kastet meg over den store baketrenden. Og da er det ikke noe kjapt og enkelt “no knead bread” det går i. Her skal det eltes, alt som eltes kan. Bevæpnet med bakeguru Morten Schakendas bakebok og min nye vidundermaskin har jeg gitt meg i kast med tomatbrødet. Det tok tid, men helt ærlig: jeg har ALDRI laget så godt brød. EVER!

Tomatbrød (1 stort brød)
Dag 1:
500 g hvetemel
16 g siktet rugmel
3,3 dl vann

Ha mel og vann i en eltebolle og elt i 2 minutter. Legg deigen over i en bolle og dekk med plastfolie. La heve i minst 3 timer, helst over natten. (Jeg gjorde dette om kvelden før jeg la meg.)

Dag 2:
5 g fersk gjær
7 g salt
50 g soltørkede tomater (finsnittet)

Legg deigen fra dag 1 i eltebollen. Tilsett salt og gjær og elt til en smidig deig i 15-20 minutter. Tilsett tomatene (mykgjort i vann) og 2-3 ss hvetemel. Elt videre i ca 2 minutter til tomatene er blandet inn. Smør en bolle med olje og legg i deigen. Dekk med plastfolie og la deigen heve i minst 3 timer.

Stram opp deigen ved å ta tak i den ene enden av deigen, strekk litt, og brett over toppen. Ta tak i andre siden, strekk og brett over. Gjenta enda en gang. Deigen skal nå være brettet i 3 lag. Dekk med plastfolie igjen og la deigen hvile i 1 time.

Gjenta strekkeprosessen 2 ganger til.

Form deigen slik du vil vil ha den. Legg på smurt og melet stekebrett, eller i en ildfast form. Pass på at formen er godt smurt. Strø med mel, dekk med plastfolie igjen og la deigen heve til dobbel størrelse.

Forvam ovnen til 220 grader. Ha 1/2 dl varmt vann i bunnen slik at det dannes damp. Sett brødet inn. Temperaturen senkes til 180 grader etter 5 minutter og brødet stekes videre i ca 40 minutter. Avkjøl brødet på rist.

Tomatbrødet passer godt til supper, salater og ekstravagante sandwicher.

Oppskriften er hentet fra Morten Schakendas “Om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom”

Tags

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.