Bakst, Dessert, Kake

Brownies for dummies

Jeg fikk oppskriften på “Petters Kladdekake” av min venninne Cathrine  i 1998, og den har vært i flittig bruk siden. Navnet har endret seg til “Brownies”, men kaken er den samme – syndig god!
Av en eller annen grunn føler jeg alltid jeg jukser når jeg lager disse herlighetene. Akkurat som at det burde være vanskeligere å få til noe så seigt, mektig og himmelsk. Sannheten er at det er mye vanskeligere å mislykkes enn det er å få et vellykket resultat med denne mørke skjønnheten…


Brownies (1 brødform)

2 egg
3 dl sukker
1 ts vaniljesukker
4 ss kakaopulver
1 knivsodd salt
1,5 dl hvetemel
100 g smeltet smør
40 g hakkede nøtter (kan sløyfes)

Alt røres slapt sammen i en bakebolle. Ikke pisk. Ha nøttene i røren eller legg som pynt på toppen før steking.

Kle en brødform med bakepapir. Hell røren over i formen og fordel jevnt. Stekes i 30-40 minutter på 180 grader (varmluftsovn). Her gjelder det å kjenne sin egen ovn. Det er ikke krise å steke den litt lenger. Ta kaken ut av ovnen og la den avkjøles i formen slik at den får “satt” seg. Del opp i stykker og spis så mange bukselinningen tillater.

TIPS 1: Brownies blir enda bedre etter et par dager på benken. Hvis du kan vente så lenge da…

TIPS 2: Frys kaken når den er avkjølt. Om mulig blir den bare enda seigere og bedre.

11 Comments

 1. Olav Grendstad

  Hei,

  her i dag satt jeg og sturte i skogen på Odderøya, en heil hau med unger løp rundt og skreik, og det eneste som lyste opp i tilværelsen var et lite bål inni en gammel bilfelg

  men så plutselig dro min kollega opp en pose med kanelirundkjøringa-boller………

  det smakte aldeles utmerket, og etter å ha spist en slik bolle, virket ungene så greie, og bålet foran meg var svært så koselig, og kollegaen min sto også så salig i blikket etter å ha spise en tilsvarende bolle

  jeg vil takke så meget for denne bollen, og siden jeg skriver denne kommentarer under “brownies for dummies”, så antyder jeg at jeg gjerne kan få en brownie neste gang, og siden jeg i denne kulinariske sammenheng er en dummy, er dette et selvfølgelig valg

  beste ønsker for videre matlaging

  Olav,
  kollega av frk. Stray i Odderøya bhg

 2. Hei

  Så flott at du delte denne oppskriften. Gleder meg til å prøve den ut. Har imidlertid et spørsmål. Steker du den midt i ovnen, eller på nederste rille?

  Mvh Nina

 3. Hei, hvordan skal browniesen føles når den er ferdig? Skal/kan det henge igjen litt deig på en gaffel?

  Mvh Dina

  • ENEstående Mat

   Hei Dina! Det gjør ikke noe om det henger igjen deig på gaffelen når kaka er ferdig. Den skal være understekt/daustekt. La den stå i formen mens den avkjøles for at den skal få satt seg :-)

 4. Marte Lind Bergsli

  denne oppskriften likte jeg, den står i ommen nå. tror dette blir meget bra :)

 5. Fungerer kjempefint med glutenfritt mel også. Byttet ut hvetemelet med samme mengde glutenfritt, og den blir mer eller mindre helt lik som med hvetemel (har forsøkt begge deler). :)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.