to bilder: et nærbilde av mandler og et av daddelkake
Bakst, Kake

Daddelruter

Julekaker behøver ikke bare være bestemors trofaste, gamle travere. Hvert år forsøker jeg å finne fram til minst én ny sort. Tidligere har jeg vært veldig heldig, både med Cashewnøttcookies og Nigella’s Christmas cookies. I år har jeg testet en amerikansk “bar” på noen av kollegaene mine, og tilbakemeldingene har så langt vært veldig positive. Jeg ser ikke bort fra at dette kan bli en ny klassiker.

to bilder: et nærbilde av mandler og et av daddelkake

Daddelruter (12-16 biter)

260 g dadler, grovt hakket
1,7 dl fersk presset appelsinsaft (2-3 appelsiner)
60 g sukker
125 g mandler, skoldede og hele
180 g hvetemel
115 g lettkokte havregryn
100 g brunt sukker
1/2 ts salt
180 g smør, nesten romtemperert

Oppskriften passer best til en browniesform (23×23 cm), men man kan sikker benytte en springform med tilsvarende diametermål. Smør formen og dryss på litt mel. Hell av overflødig mel. Det går fint an å kle formen med bakepapir også.

Lag fyllet først. Ha hakkede dadler, saften av appelsin og hvitt sukker i en kasserolle, og kok opp. Reduser varmen, og la det putre i ca 3 minutter, til det har tyknet litt. Ta kasserollen bort fra varmen og rør inn mandlene. La fyllet hvile mens smuldredeigen lages.

Sikt hvetemel i en stor bolle. Rør i havregryn, brunt sukker og salt. Tilsett litt og litt smør, og bland godt. Deigen skal være smuldrete. Bruk til slutt hendene for å sikre at alt smøret er fordelt og for å få en smidigere konsistens.

bilde av daddelruter i kakeboks

Press halvparten av smuldredeigen i den smurte pannen. Dette er bunnen så den kan godt pakkes litt ekstra med baksiden av en skje. Fordel fyllet jevnt utover bunnen, og strø til slutt resten av smuldredeigen på toppen. Pakk lett sammen med baksiden av en skje.

Stekes i ca 30 minutter på 175-180 grader. Kaken er ferdig når den er blitt litt gylden på toppen. La kaken være i pannen mens den avkjøles helt (1 time).

Deles i 12 eller 16 biter, alt ettersom hvor mange du vil dele med. Et lite, lett dryss med melis, og julen er servert!

TIPS: For å gjøre daddelrutene enda mer “julete” i smaken kan fyllet tilsettes litt malt kanel, ingefær eller nellik.

Oppskriften er fra Fat Witch Bakery i New York.

4 Comments

  1. Hei, har ikke forsøkt denne, men laget en liten vri på Muslibarene dine i helgen. Tok noe mer enn en klype med kanel + litt nellik og ingefær. ikke masse, bare nok til at det blir ett hint av jul – det ble veldig godt!!!

  2. Mmm! Elsker dadler, ja, så da må jeg jo elske disse? :)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.